Kungsängen. 20-04-14

Under eftermiddagen drabbades invånare i Kungsängen av plötslig vattenbrist. Det var asfalten vid Skolvägen som plötsligt gav vika då en buss skulle passera. Under asfalten var det en stor vattenläcka som gjorde underlaget mjukt och poröst. Polis och brandkåren var snabbt på plats för att spärra av området. Ingen kom till skada och chauffören och resenärerna kunde lämna bussen utan dramatik.

.

Uppsala, Boländerna. 20-04-19

Fler butiker och restauranger får det allt svårare i coronatider. Besökte en butik i Boländerna i Uppsala för att titta på utemöbler. Till min förvåning så var hela nedre planet helt tomt sånär på en gäst vid en restaurang som fortfarande försöker hålla sig över ytan. Längre in i lokalen finns en restaurang till, men var nu helt igenbommad med alla möblerna prydligt uppradade på borden och vid kassan fanns tydlig information om företagets situation.

.

Runby Torg, Upplands Väsby. 20-04-23

Runby Torg i Upplands Väsby har under en längre tid varit bortglömt och förfallet. Företagarna runt torget har tidigare varit frustrerade då bland annat parkeringsplatser försvunnit på grund av olika byggen runt om. Det gjorde det svårt att dra till sig kunder. Nu finns det nya planer på att fräscha upp Runby Torg. Det planeras nya spännande butiker som skall etablera sig runt torget. Några nya inslag på torget blir bland annat en hamburgerrestaurang med en sportbar, servering av thaimat från en foodtruck. Det kanske mest spännande är en scen som skall byggas på torget för olika uppträdanden. Avsikten med uppfräschningen är att få ett torg där alla kan trivas och känna sig hemma. Sedan 2015 ägs Runby Torg med intilliggande fastigheter av Öresundsfortet.

.

Upplands Väsby. 20-04-27

Och den ljusnande framtid är vår.

Coronapandemin drabbar alla på något sätt. För många blir det en annorlunda sommar då bland annat olika evenemang ställs in, vi kanske ombeds att fortsättningsvis inte resa inom landet, och ännu mindre semestra utomlands. Men det är bara spekulationer, i dagsläget vet ingen något om morgondagen. Snart kommer många gymnasieelever att ta studenten med glädje, lycka och en framtidstro. Men i år blir det inget traditionellt utspring för årets studenter. Många är förtvivlade och ledsna över att inte få fira med sång, fest och transport på flak till långt in på småtimmarna. Bakgrunden till att de inte kan fira traditionsenligt är risken för smittspridning av Covid-19. Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna haft distansundervisning i syfte att minska smittspridningen i samhället. Håll ut. Snart blir det som vanligt.

.

Upplands Väsby, 21-04-18

Återigen visas nu på Väsby konsthall två spännande utställningar som skiljer sig från varandra på många olika sätt. I Optimushallen visar Linea Matei en kavalkad av färgstarka verk och fantasifulla figurer. Linea är uppvuxen i Södertälje med två systrar, mamman från Kiruna och pappan från Rumänien. Föräldrarnas olika geografiska bakgrund har berikat hennes konstnärliga kreativitet åt många olika håll. Längre in i Optimushallen möts besökarna av installationen ”Att mötas är att växa” som handlar om människans relationer och om arv, klass och kultur. Här visas också ett verk, ”Radix” av Allis Matei, Lineas syster. Utöver att vara konstnär är hon även författare och givit ut boken "Vad förlorar du på att vara man / uppfostras till man"? För närvarande studerar Linea inför sin ”Master in Craft” vid Konstfack. Hon har en examen i textilkonst och design från Konstfack, och har ett diplom i konst och design från West London College, England.

 

Othon G.H. Rautenberg ställer ut i Primushallen. Han visar bland annat måleri och alster i sandteknik, där måleri kombineras med inlägg av sand. Titeln på Othons utställning är ”Tidens ström har inga stränder”. Han fascineras bland annat av den skönhet som uppstår genom livets härdande resa. Det var under tiden i Paris när Othon var i 25-årsåldern som han fick känning av konstens krafter då han besökte alla muséer och konstgallerier. Genom åren har Othon arbetat med olika typer av teknik, alltifrån emalj och pastell till olja. Hans nuvarande teknik består mest av olja, akryl och pastell. Othon G.H. är född i Königsberg, Tyskland. Han har varit yrkesverksam som konstnär sedan tidiga vuxenåren och har rest och bott världen över som t ex i Afrika, Asien, Australien, Sydamerika och på flera håll i Europa. Othon bor och verkar sedan 1982 i Västerviks kommun. I utställningen visas också ett verk, Ängel med fågel, av Ann-Marie Rautenberg, Othons hustru.

 

Utställningen pågår till och med 9 maj 2021.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

 

.