Julmarknad, Järnvägsparken, Upplands Väsby, 19-12-16

Med stora helsidesannonser i lokaltidningen meddelades att Väsbys största julmarknad skulle äga rum 3:e advent i Järnvägsparken. Redan vid öppnandet var det en strid ström av besökare som intog Järnvägsparken. Det var verkligen en stor julmarknad. Ibland var det var så trångt att det var helt stopp på de smala gångarna, folk fick gena över planteringarna för att komma fram. Men humöret bland besökarna var på topp. Allt som en julmarknad skulle ha fanns där; traditionella julsånger, ansiktsmålning för barnen, försäljning av hantverk och delikatesser, chokladhjul, lotterier och tomten som delade ut julklappar till barnen så länge klapparna räckte, med mera. På plats fanns Svenska kyrkan i Upplands Väsby som tog emot julklappar som sedan kommer att delas ut till barnfamiljer i kommunen.

Initiativtagare till julmarknaden är Väsbyhem och Väsby kommun. I samband med marknaden har extra belysning monterats upp i parken vilket kommer att skapa en tryggare miljö runt parken och stationsområdet, något som många har saknat.

Nobelt besök i Rinkeby, 19-12-13

I år delades två litteraturpriser ut, den polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur 2018 och den österrikiske författaren Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019. Det har blivit en tradition att Nobelpristagare besöker Rinkeby. Peter Hanke blev inte tillfrågad eftersom risken för protester var stor. Under onsdagen besökte Olga Tokarczuk Rinkeby efter att först ha tackade nej.

2016 var jag för lokaltidningen Vi i Rinkebys räkning tillsammans med journalisten Kerstin Gustafsson i Rinkeby bibliotek för att bevaka en Nobelpristagares besök på biblioteket. Det årets litteraturpris gick till Bob Dylan som inte kom till Sverige. Då tillfrågades Nobelpristagaren i kemi, Jean-Pierre Sauvage, som tackade ja till att komma till Rinkeby bibliotek och träffa bland andra Rinkebyskolans åttondeklassare.

Grundaren av Nobel i Rinkeby, Gunilla Lundgren, som sedan 1988 tagit initiativ till att bjuda in Nobelpristagare till Rinkeby.

Julmarknad, Bollstanäs, Upplands Väsby, 19-12-08

I söndags (andra advent) började dagen fint med lite snö och lagom kallt och julstämning. Men mot lunchtid började vädret slå om till ett riktigt ruskväder. Trots det dåliga vädret sökte sig folk till Fresta församlings årliga julmarknad vid Bollstanäs församlingshem. Julmarknaden har ägt rum varje år i över tjugo års tid vid församlingshemmet. Det är Fresta församling tillsammans med Fresta Flitiga Fruar (FFF) och församlingens barngrupp som håller i julmarknaden. Där fanns allt som en julmarknad skall ha. Fiskdamm för de minsta, kaffe med hembakt till de äldre, ponnyridning, korv och hamburgare till de hungriga, lotterier och julgransförsäljning med mera. Det var nog ingen som gick hem tomhänt. Dagens intäkter gick till förmån för internationellt hjälparbete genom ACT Svenska kyrkan (tidigare Svenska kyrkans internationella arbete). Söndagen 15 december hälsar Frestakören välkommen till Fresta kyrka. Då bjuder de på sång och musik med Gunilla Franklin, sopran. Rakel Holm, ackompanjatör. Stråkensemble. Erik Wadman, dirigent. Hanne Stichel, andakt.

Julmarknad på Gamla Apoteket, Upplands Väsby, 19-12-03

Stämningsfull julmarknad på Gamla Apoteket. Årets julmarknad på Gamla Apoteket lockade många under 1:a advent. Barn och föräldrar trivdes bland lotterier, julsånger och hantverk.Under 1:a advent hade Gamla Apoteket sin traditionella julmarknad med mängder av marknadsstånd. Med perfekt väder, några minusgrader och ett lätt täcke av snö, hade många letat sig till årets marknad. Ett tjugotal torghandlare hade dukat upp sina stånd med allehanda varor som hemgjord marmelad, konstsmide, olika hantverk och lotteri. Den som ville värma sig kunde få en kopp kaffe med hembakt på övervåningen. Ett besök hos Lenas keramik ville man inte gå miste om. Där fanns allt från vackra vardagsting till konstalster. Vid årsskiftet lämnas stafettpinnen och Picchus café till de nya ägarna. Det är Sandra och Andreas Färdeman med Sandras bror Joseph Färdeman som tillsammans kommer driva Picchus vidare.