Peter Linde, 20-01-05

Det har varit mycket skriverier i media om Zlatan-statyn som finns i Malmö. Statyn har blivit vandaliserad ett antal gånger. Många är oförstående till hur man kan göra så. Det är inte bara en attack mot Zlatan utan även mot konstnären Peter Linde som gjort statyn. Jag träffade Peter Linde när jag gick på fotoskola i Stockholm. Eleverna fick vid ett tillfälle då uppgiften att fotografera en kändis. Under den tiden bodde jag i Saltsjöbaden och kände till att skulptören Nils Axel Gustav Sjögrens ateljé, som var belägen högt uppe på ett berg i Neglinge med utsikt över Baggensfjärden, användes av Peter Linde. Jag blev inbjuden till ateljén och fick ta del av hans arbete med en byst av Gustav VI Adolf som nu står vid Stockholm Stadion. Vi träffades sedan vid olika tillfällen i Saltsjöbaden och diskuterade konst och hur viktig konsten är.

Upplands Väsby Konsthall 25 år, 20-01-18

Tiden går fort

I år firar Upplands Väsby Konsthall 25 år. Väsby Konsthall öppnades 1995 och drivs ideellt av föreningen Väsby Konsthalls Vänner. Jubileet firas med en utställning ”Favoriter i repris” i Primushallen där 13 konstnärer visar alster från tidigare utställningar genom åren. Samtidigt visas utställningen ”Rörelse” i Optimushallen. Det är verk av Väsby Stöd och Omsorg. Väsby Stöd och Omsorg har alltid fokus på miljö och återbruk och i år är temat ”Rörelse”.

Utställningarna, som lockade mer än 300 besökare, invigdes av Roland Storm, kommunalråd, Kultur och fritidsnämnden, med en historisk berättelse om Optimusfabriken. Att tiden går fort visades med en lång lista med alla de utställningar som Väsby Konsthall haft genom åren. Det blev över 250 utställningar. Trots glädjen över de 25 åren finns ett orosmoment. Får Väsby Konsthall vara kvar i sina nuvarande lokaler efter den planerade renoveringen? Cirka 600 besökare och konstnärer har skrivit på ett upprop för att få ha konsthallen kvar i sina lokaler.

Konsthallens grundare Ricardo Donoso och Väsby Konsthalls Vänners ordförande Anders Skarin kommer söndagen den 26 januari kl. 14.00 ha ett konstnärssamtal som skall handla om konstens nödvändighet och kreativitetens roll för människans utveckling.

Utställningen pågår till och med 9 februari 2020.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Invigning Picchus Café, Upplands Väsby, 20-01-31

”Nya Picchus Café” i Gamla Apoteket

Efter 32 år med Picchus Café har nu Birgitta Söderström och Marit Andersson sålt cafét. De nya ägarna Andreas, Sandra och Joseph Färdeman hade under fredagen (31 januari) invigning av ”Nya Picchus Café”, men det är först på måndag de öppnar för säsongen.
Redan kl 16.00 var det lång kö till att beställa mat. I köket hade Andreas Färdeman och Mia Suutarinen fullt upp med att färdigställa maten. Kvällens meny bestod bland annat av Picchus hamburgare eller majskyckling med klyftpotatis och grönsaker i ugn. Innan invigningen var det en del förändringar som skulle göras. Bland annat skulle en ny cafédisk byggas. Allt hanns med planenligt. Picchus Café kommer även i framtiden att satsa på musikkvällar och utställningar. Ansvaret för de kommande utställningarna är Jessica Temnell och den första musikkvällen blir 7 februari. Då gästas Picchus Café av sångaren och gitarristen Mats Klingström med musikervännen Hasse Larsson. Nytt är kvällsfikan på tisdagar och torsdagar. I samband med invigningen ställer uppsalakonstnären Arnold Bunge ut måleri och digitala bilder. Utställningen pågår till och med 24 februari.

Picchus Café. Väsbyvägen 36, Upplands Väsby. info@picchuscafe.se

.

Upplands Väsby, 21-01-17

 

Väsby Konsthall, Upplands Väsby, inledde söndagen den 17 januari det nya konståret med två utställningar. Det är konstnärerna Torbjörn Östman och Mattias Käll som ställer ut. Som vanligt följer Konsthallen Folkhälsomyndighetens rekommendationer att endast 30 personer samtidigt får vistas i lokalerna.

I Optimushallen visar väsbybon Torbjörn Östman fotografi och skulpturala verk. Torbjörn inspireras av naturens processer bland annat av nedbrytningen som sker både i vårt industriella samhälle och ute i naturen. Torbjörn arbetar digitalt med sina bilder, då är Photoshop det verktyg han använder, men det händer också att han tar till andra verktyg för att få den effekt han önskar. En vinkelslip kan vara ett av verktygen. Torbjörn är medlem i Svenska Konstnärernas Förening/Konstnärshuset. Han har även tidigare ställt ut i Väsby Konsthall och 1987 fick han Upplands Väsbys kulturstipendium.

Mattias Käll ställer ut i Primushallen. Mattias lägger mycket fokus på klimat, hållbarhet och relationer mellan människor. Det första man ser är verket ”Förpackad”. Det är Mattias tolvårige son som håller familjens (fem personer) plastförbrukning under ett år. På väggarna visas 12 bilder som representerar årets alla månader. Man ser för varje månad hur de orangea säckarna ökar i antal. Mattias är inte bara konstnär, han är styrelseledamot i Örebro konstskola, föreläser och har workshops på folkhögskolor och universitet i Sverige.

 

Utställningen pågår till och med 7 februari 2021.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com