VIDA Museum, Öland, 20-07-21

 

Under semestern gjorde jag ett besök på Vida Museum på Öland som jag starkt kan rekommendera. Där visas nu tre separatutställningar. Musikern Olle Ljungström visar teckningar från ”Dagbok från Afghanistan” och bilder ”Ur Olles kamera”.  Olle Ljungström besökte Afghanistan hösten 2002 och blev ögonvittne till ett land i kaos och förvirring. På uppdrag av Lars von Trier reste Pål Hollender och Olle Ljungström dit för att skildra landet. Resan resulterade i filmen ”United States of Afghanistan” som kom 2004.

 

Bertil Vallien visar ett stort antal glasskulpturer. Bertil är en förnyare av det svenska glaset, en sandgjutningens mästare, erkänd för sitt konstnärskap över hela världen. Han är representerad på museer och gallerier i USA, Japan, Australien och Europas konsthuvudstäder. Bertil och hans hustru Ulrica Hydman-Vallien har sedan 2001 var sin permanent utställningshall på VIDA Museum.

 

Ebba Johansson, född 1994, är uppväxt och bosatt i Nybro och har de senaste åren haft flera separatutställningar i Sverige samt medverkat på grupputställningar utomlands. Sedan 2016 har hon arbetat som assistent till konstnären Markus Åkesson (som ställt ut ett flertal gånger på VIDA). Detta är Ebbas hittills största utställning. För mer information och öppettider: www.vidamuseum.com.

 

.

Sverige, 21-07-01

Årets semester gick i konstens tecken. Vi besökte bland annat Louisiana i Humlebaek strax utanför Köpenhamn. Det stora dragplåstret var nog svenska konstnären Mamma Anderssons konst med utställningen "Humdrum Days". En annan konstnär var Arthur Jafa, en av de viktigaste rösterna i samtida konst. Han visade känslor och bitande kritik i verk som visar ojämnheten mellan framgången för den svarta amerikanska kulturen och att se de svarta amerikanernas sociala status.

 

Ett annat mål var Wanås slott strax utanför lilla orten Knislinge i Skåne. Förutom den permanenta samlingen visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus. I landskapet runt Wanås finns skulpturparken där det idag finns 70 permanenta konstverk i samlingarna. Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i parken. Skulpturparken har årligen ca 75 000 besök och 9000 barn och unga deltar i pedagogiska aktiviteter som visningar och workshops. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar som skapades 1994.

 

.