Fresta Festival. Upplands Väsby, 19-06-15

Familjedag med många aktiviteter under festivaldagen

Hoppborg, bostadsinformation och god mat bjöds under en solig och varm Fresta Festival.

Nu har frestaborna fått en alldeles egen festival. Under lördagen (15 juni) arrangerades Fresta Festival på Fontängatan i Fresta, Upplands Väsby. Det är bostadsföretaget Bototal och bostadsmäklarna Bjurfors i Upplands Väsby som är initiativtagare till festivalen. Syftet med festivalen är att få de boende runt Fresta att träffas och umgås under trevliga förhållanden. Under dagen fick besökarna möjlighet att titta närmare på och få information om de nya bostadsbyggen, Fresta Park och Trädgårdsslingan, som Bototal planerar att uppföra i området. För de som inte ville planera för ett boende fanns det alla möjliga aktiviteter. För barnen fanns det ponnyridning, ansiktsmålning, hoppborg med mera. Ingen behövde gå hungrig från festivalen då allt som bjöds var gratis.

– Vi på Bototal och Bjurfors vill informera om våra bostadsprojekt under festivaldagen. Nu hoppas vi att frestaborna själva tar över och fortsätter med Fresta Festival nästa år, förklarade Simon Makdesi från Bototal.

Nationaldagen 6 juni, Upplands Väsby, 19-06-06

Det var dans, sång och vackert väder när nationaldagen traditionsenligt firades på hembygdsgårdens tun.

Många hade samlats vid hembygdsgården för att tillsammans fira Sveriges nationaldag. Klas Lundkvist, ordförande för hembygdsföreningen, hälsade alla hjärtligt välkomna. Under mer än tjugo år har firandet skett på hembygdsgården.

Nationaldagen har firats sedan 1983 men datumet 6 juni blev en röd dag så sent som 2005.

Christine Hanefalk (M), Christina Gardos (M) och Erika Fransson (S) delade ut minnesbevis under en Medborgarceremoni. Cirka 200 väsbybor blev nya svenska medborgare varav 61 stycken kom för att få sitt minnesbevis under nationaldagen.

Som vanligt tillkännagavs också Årets Väsbybo. I år blev det två personer som fick dela på titeln Årets Väsbybo. Det var Maria Fälth (KD) som meddelade att årets vinnare är Marit Andersson och Birgitta Söderström. Marit har faktiskt tidigare blivit vald till årets Väsbybo. Det var 2011.

Juryns motivering lyder:

”Birgitta Söderström och Marit Andersson får utmärkelsen Årets Väsbybo för deras mångåriga arbete (32 år) med att driva Picchus café. Med mat, konst och musik i en trevlig miljö har Birgitta och Marit tillgängliggjort och levandegjort den kulturhistoriska byggnaden Gamla Apoteket. Verksamheten har varit ett viktigt nav i det sociala och kulturella livet i Upplands Väsby. Birgitta och Marit har också varit drivande bakom den lokala teaterensemblen Gycklarna.”

Musikrådets delade ut stipendier för 2019 som tilldelas Simon Näckbom och Edvin Lindvall. Musikrådets ordförande Bernt-Arne Sjölinder överlämnade blommor och 10 000 kronor till varje stipendiat.

Midsommarafton, Fresta, Upplands Väsby, 19-06-21

Tänkvärd midsommarandakt av kyrkoherde Håkan Simonsson och traditionsenligt midsommarfirande vid Fresta kyrka.

Midsommarfirandet vid Fresta kyrka var i år mycket välbesökt. Cirka 1 500 barn och vuxna hade kommit för att tillsammans umgås och fira den traditionella högtidsdagen. Runt församlingsgården såg gräsplanen ut som ett lapptäcke av utplacerade filtar. Som vanligt var det levande musik och trångt runt midsommarstången då vuxna och barn tillsammans dansade bland annat de traditionella ringlekarna”Små grodorna”, ”Morsgrisar är vi allihopa” och barnens stora favorit ”Avfyra raketen”. Efter firandet vid midsommarstången begav sig folket till kyrkan för att vara med i en midsommarandakt med kyrkoherde Håkan Simonsson som avslutade firandet i Fresta.