El Gouna, Egypten, 20-03-01

Letar i mitt bildarkiv efter en passande bild till en artikel för en facktidning. Hittar denna bild som är från El Gouna, Egypten tagen 2019. Bilden får mig att tänka på de bilder som nu figurerar i media där man ser folk iklädda skyddsdräkter och sprutar bekämpningsmedel för att få bukt på det hemska Coronaviruset. Min bild visar hotellpersonal som besprutar buskar från ohyra. Det är historien om denna bild. 

.

Väsby Konsthall, Upplands Väsby. 20-03-01

”Tidan flyter enligt tidtabell”

Söndagen 1 mars gästades Väsby Konsthall av duon Torbjörn Grass och Stefan Isaksson. De båda framförde olika verk på temat ”tid” under rubriken ”Om tid funnes”. Det är en föreställning där de utforskar tidsbegreppet med en mix av text och musik som blir till en form av en improviserad ljudverkstad.

Torbjörn Grass är frilansande musiker som bland annat ger konserter med egen musik, oftast på gitarrer som är specialbyggda för honom. Torbjörn vill gärna framföra sin musik på lite ovanliga platser som gruvor, olika industrilokaler, etc.

Stefan Isakssons huvudinstrument är tenorsaxofon, men han har en förkärlek för att med ordlek förklara ”tiden” på ett poetiskt sätt. Stefan har bland annat musicerat med Fredrik Norén Band och Bernt Rosengrens storband. Förutom det har han givit ut tre skivor i eget namn. Och inte nog med det, han är också verksam som skådespelare inom teater, film och TV.

Stefan är god vän med Anna Lindberg som just nu ställer ut på Väsby Konsthall tillsammans med Gunilla Wänns. Stefan och Torbjörn fick idén att framföra ett nyskrivet verk i samband med Anna Lindbergs utställning. Anders Skarin (ordförande i Väsby Konsthalls Vänner) tyckte det var en strålande idé.

Utställningarna pågår 15 februari - 8 mars.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.
Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

.

Upplands Väsby. 20-03-05

Har just läst i en av våra lokaltidningar att kyrkoherde Stig Dellström gått bort. Första gången jag träffade Stig var 2006. Det var när dåvarande biskopen Caroline Krook gjorde en biskopsvisitation i Upplands Väsby med bland annat besök på olika företag i Väsby. Stig gav mig då uppdraget att dokumentera besöket med fotografering. Senare visades en fotoutställning i Fresta församlingsgård. Stig var alltid vänlig och lyssnade gärna på olika infallsvinklar inom religionen. Han har skrivit flera böcker, till exempel boken ”Lägg ut på djupet” som bland annat innehåller utdrag ur alla Stigs predikningar genom åren i Fresta kyrka och en del skrivna artiklar i olika media. Stig ville ta ett grepp om dagens situation i kyrkan och samhället. Boken innehåller bland annat ett kapitel om ”bibelsyn och tolkning”.

Stig var kyrkoherde i församlingen från 1982 då Fresta blev ett eget pastorat. Innan dess var Hammarby och Fresta ett gemensamt pastorat där Stig fick sin första tjänst, det var 1975. Av åldersskäl slutade Stig sin tjänst 2010 och flyttade som pensionär till Landskrona med sin fru Gunilla. Trots pensioneringen gästpredikade Stig en hel del. Stigs efterträdare blev nuvarande kyrkoherde Håkan Simonsson. Stig blev 75 år.

.

Väsby Konsthall, Upplands Väsby. 20-03-08

Under söndagen (8 mars) avslutades årets andra utställning med Anna Lindberg och Gunilla Wänns i Väsby Konsthall. Och dagen till ära hade Anna Lindberg en workshop i collage då hon delade med sig av sina kunskaper i tekniken. Både äldre och yngre hade kommit med sina saxar för att få inspiration. Samtidigt var det inlämning till ”Vårsalongen 2020”. Under tre dagar fanns det tillfälle för både etablerade konstnärer och glada amatörer att lämna in sina verk för bedömning av en jury bestående av bildlärare och konstnärer. Idag var det sista dagen för inlämning. I år är det för första gången en vårsalong där alla typer av material och tekniker är tillåtna med undantag av akvarell. Senare under hösten arrangeras det en egen salong för akvareller.

Vårsalongen pågår 14 mars - 9 april.
Vernissage lördagen den 14 mars med invigning kl. 13.00.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.
Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

.

Vårsalongen Väsby Konsthall, Upplands Väsby. 20-03-14

Liljevalchs utmanas av Väsby Konsthall

Under lördagen (14 mars) hade Väsby Konsthall, trots coronaviruset, vernissage av den årliga jurybedömda Vårsalongen. Så många som 127 personer besökte konsthallen under vernissagedagen. Invigningstalade gjorde kommunalrådet Maria Fäldt (KD) som förvånades över de många fina verk som visas. Hon berömde bland annat den så fina hängningen som gjorts av Anders Skarin och Åsa Bjurberg Gartz.

Intresset för att delta i årets Vårsalong hade som vanligt varit stort. Av alla de som skickat in sina verk antogs 115 konstnärer, från många delar av landet, med totalt 188 verk av varierande teknik. Väsby Konsthall godkänner inte inlämning digitalt utan det är fysiska verk som skall lämnas. På så sätt bedöms alla konstverk utifrån samma förutsättningar. Akvareller ingår inte i Vårsalongen. Senare i höst kommer en egen salong för akvareller att arrangeras. Årets jury bestod av Boris Culjat, konstnär, Britt-Inger Persson, konstnär (KRO) och Curt Lindblom, bildlärare.

Den yngsta deltagaren genom tiderna i Vårsalongen är 13-åriga väsbybon Wilma Stålhandske. Wilma har målat under några år, och hennes motiv är ofta människor, porträtt och miljöer. Wilmas bidrag till Vårsalongen är verket ”Paus i solen”. Hon fick inspirationen ute på morfars och mormors sommarställe på ön Söderöra i Stockholms skärgård.

I samband med invigningen spelade Ann-Marie Almström vårliga toner. Som värmlänning, från Storfors, men nu boende i Upplands Väsby, ville hon gärna bli fotograferad vid ett porträtt av poeten och värmlänningen Nils Ferlin. Ann-Marie har bland annat tonsatt Nils Ferlins dikt som finns på hans gravsten på Bromma kyrkogård.

Eva-Mia Sjölin kommer att få möjlighet att hänga flera av sina bilder i Konstifiket under Akvarellsalongen i september-oktober.

Vårsalongen pågår 14 mars - 9 april - förlängs till10 maj.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.
Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

artworks.se/gallerier/vasbykonsthall

.

Upplands Väsby centrum (tillbakablick) 20-03-28

Tänk hur saker förändras. Har just besökt Väsby Centrum och finner hur folktomt det är, butiker stänger och "snart öppnas här en ny spännande butik”. Det var skillnad förr. År 2000 gästade dansbandet Arvingarna centrum och det var fullt till bristningsgräns, folk handlade och trivdes i ett levande centrum. På den tiden hade centrum till och med en egen tidning, ”Väsby Centrum”. När kan vi få uppleva ett centrum som lever och och inte har tomma lokaler?

.

Upplands Väsby centrum (tillbakablick). 20-03-30

Här är några av de många butiker som av någon anledning inte finns kvar i Väsby Centrum. Att de nu inte finns kvar kan bero på många olika orsaker som, flyttat från kommunen, annan verksamhet eller tröttnat. Bilderna är från år 2000 och butikerna på bild är, Big Chic, Bosättningen, Panda Zoo, Posten Väsby centrum, Datalagret och Gallerix.

.

Upplands Väsby, 21-03-08

 

Läste just i DN att världsmästaren, svenska mästaren och motorcykellegendaren Olle ”Varg-Olle” Nygren nyss gått bort. För ett antal år sedan gjorde jag ett reportage för lokaltidningarna Vi i Sollentuna och Vi i Upplands Väsby då MC Collection i Sollentuna hade bjudit in Olle ”Varg-Olle” Nygren och Per-Olof ”Posa” Serenius för att berätta om deras äventyrliga resa när de korsade Asien på motorcykel tillsammans med Ove Fundin och Christer Gerlach. Resan tog ungefär två månader och de tillryggalade en sträcka på cirka 1600 mil. ”Varg-Olle” berättade med stor inlevelse hur den resan troligtvis var hans livs upplevelse.

 

Olle ”Varg-Olle” Nygren, född 1929, har varit internationellt aktiv i sex olika motorcykelgrenar och bland annat varit i sju VM-finaler i speedway och vunnit nio SM i roadracing (TT). Namnet Varg-Olle fick han från klubben Vargarna som han tävlade för.

 

MC Collection var ett motorcykelmuseum i Sollentuna. I museet fanns mer än 120 originalmotorcyklar från olika delar av världen. Nu finns varken MC Collection i Sollentuna eller Olle ”Varg-Olle” Nygren kvar. ”Varg-Olle” blev 91 år gammal.

 

.

Upplands Väsby, 21-03-14

I söndags (14 mars) öppnade Väsby konsthall för en jurybedömd teckningssalong och en separatutställning med konstnären Tomas Lacke. I Primushallen samsas 57 konstnärer med allehanda teckningar i olika tekniker. Det är första gången som Väsby Konsthall arrangerar en teckningssalong och 94 konstnärer från hela landet hade lämnat in 256 verk till salongen för bedömning. En jury bestående av Björn Bergman, Eliana Borozanov och Martin Heap hade en svår uppgift att välja ut de verk som skulle ingå i utställningen. Det blev till slut 57 konstnärer som antogs med totalt 87 verk.

 

I Optimushallen ställer Tomas Lacke ut både måleri och skulpturer i metall. Tomas är autodidakt (självlärd) konstnär. Tomas är född 1976 och är verksam i Åkersberga med studion och galleriet ”Galleri Lacke”. Hans bilder kännetecknas av halvfigurativ eller abstrakt, jordfärgad målning och han experimenterar gärna för att hitta nya vägar i konsten. Hans stora målningar är influerade av bland annat klassiskt oljemåleri. Han arbetar även i metall då olika figurer skärs ut ur tjocka metallstycken och får betraktaren att fundera. Tomas är representerad på ett stort antal platser som Österåker kommun, Galleri Roedhusgaarden Danmark, Galleri Sjöhästen Nyköping och Sollentuna Kommun.

 

Utställningen pågår till och med 11 april 2021.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

 

.