Väsby Konsthall vernissage, Upplands Väsby, 19-10-28

Porträtt med nål och tråd och drömska landskap

Just nu pågår två mycket sevärda utställningar på Väsby Konsthall i Upplands Väsby.I ena hallen ställer den norske konstnären Arjuna Geir Aasehaug ut måleri (Drömska landskap). Han arbetar ofta med lager på lager på duk och de transparenta färglagren blir en viktig del i målningen. Arjuna försöker i en del av sina verk få fram något om ensamheten och utanförskapet i den mänskliga existensen. Djur ingår oftast i hans målningar och de kan bli till skuggor eller siluetter. Arjuna föddes i Bergen, Norge, 1967 men sedan 2003 bor och arbetar han i Partille utanför Göteborg. Han är utbildad både på Bergen School of the Arts (1989-90) och Oslo School of Art (1990-91) och haft många separatutställningar i Skandinavien.

Den andra konstnären som ställer ut är Malin Lager (Porträtt med nål och tråd). Malin är född 1946. På 1960-talet utbildade hon sig via Högskolan för Design och Konsthantverks skulpturlinje i Göteborg och fram till 1983 ägnade hon sig åt måleri. 1984 köpte Malin sig en symaskin och började med en ny konstform. Hon broderade sina fotografiska motiv med hjälp av symaskinen. Symaskinen blev till en pensel och de färgrika trådarna till färgen. Malin monterade bort matarskon på maskinen så att hon lätt kan föra tyget. På avstånd ser personporträtten, lavarna vid västkusten och gatstenarna från Venedig ut som fotografier.

Utställningen pågår till och med 17 november 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby

Messingen, Upplands Väsby (tillbakablick), 19-10-24

Tiden går fort. Nu är det tio år sedan gamla Messingen revs. Många företagare som hade sin verksamhet i Messingen fick plötsligt tänka om då informationen om rivningen offentliggjordes. Hur skall de i fortsättningen kunna driva sitt företag då de inte längre har en lokal? Många informationsmöten ordnades då de företag som var drabbade fick mer information om tidsplanen för rivningen. Ibland under diskussionerna hördes ilskna röster från många av företagarna. Många var frågorna, utan att någon fick ett ordentligt svar. Det var 2007 som kommunen lade fram en plan över stationsområdet. Det skulle bland annat byggas bostäder för väsbyborna, ett nytt kulturhus och ett gymnasium. Här är bilder från några av de företag som huserade i Messingen, från olika informationsmöten och från rivningen.

Trafikkaos, Upplands Väsby, 19-10-23

En omläggning som kritiseras starkt bland många väsbybor. Det är stundtals kaos under rusningstrafiken då både bilar, ledbussar och gångtrafikanter skall samsas om utrymmet. Ja, det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för de som skall denna väg.

Sir Terence Conran, 20-10-04

 

Designgurun Terence Conran är död

 

Läser just att den brittiske designern Sir Terence Conran har gått bort. Jag hade förmånen att träffa Terence många gånger under hans besök i Sverige. På den tiden arbetade jag på Innovator Design, ett företag som designade möbler. Min uppgift på företaget var bland annat att formge möbler, producera produktionsritningar, monteringsanvisningar med mera. Innovator exporterade möbler till länder runt om i världen, bland annat till England och Habitat. Terence Conran besökte ofta vårt kontor på Djurgården för att diskutera kommande möbelserier.

 

Terence Conran öppnade den första Habitatbutiken med möbler, textilier med mera 1964. Han startade under 1990-talet en restaurangkedja och en ny kedja av möbel- och inredningsbutiker, Conran Shop. Conran har även publicerat böcker om heminredning, bland annat The House Book (1974, översatt till svenska som Terence Conrans inredningsbok 1997). År 1993 övertogs Habitatkedjan av IKEA. Terence adlades 1983 och fick prins Philips utmärkelse Designers Price 2002. Både Terence Conran och Ingvar Kamprad har bidragit med att inreda våra hem. Terence ägnade hela sin karriär åt att leta efter sätt att göra livet bättre för människor. Terence Conran blev 88 år gammal.

 

.

Upplands Väsby, 20-10-17

 

Coronapandemin är långt ifrån över. Nu får vi äntligen besöka de äldre på deras boenden, men fortfarande måste vi hålla avstånd och ta ansvar. Väsbykören bestämde sig för att förgylla de äldres vardag genom att besöka olika äldreboenden i Väsby kommun och bjuda på körsång. Denna lördag (17 oktober) fick Speldosan i Smedby, Rotsunda Strand och Hedviksgården besök av Väsbykören. Det var en fin höstdag, de äldre kunde utan problem vistas ute under hela sångstunden. Man kunde se hur en del njöt av sången och någon till och med sjöng med. Väsbykören planerar nu att göra en liknande turné vid advent.

 

.

Upplands Väsby, 20-10-24

 

En explosion av färger

Just nu pågår två mycket spännande utställningar i Väsby Konsthall, Upplands Väsby. Lördagen (24 oktober) hade Väsby Konsthall vernissage av konstnärerna Ivar Hallstedt i Primushallen och Jucivaldo Tavares i Optimushallen, båda visar måleri. Det är en blandning av rytmer, tempon, färgexplosioner och brasiliansk hetta. Som vanligt följer Konsthallen Folkhälsomyndighetens rekommendationer att endast 50 personer samtidigt får vistas i lokalerna.

 

Jucivaldo Tavares är född och uppvuxen i Salvador da Bahia, Brasilien men är nu bosatt i Lund. Han har bland annat studerat konst vid Museum av Modern Art i Salvador och Sao Paulo samt bedrivit högre konststudier vid Sao Paulo Universitet. Förutom i Sverige och Brasilien har han ställt ut i USA, Italien, Holland, Frankrike, Norge och Danmark och finns representerad i många konstsamlingar över hela världen. Med musiken som en viktig inspirationskälla målar han fantasi och verklighet med starka, vibrerande färger.

 

Ivar Hallstedt vill vara närvarande i ögonblicket utan förutfattade inställningar i sitt skapande. Kanske ett sätt att vara nollställd vid början av ett nytt alster utan intryck från omvärlden. Ivar vill låta ljuset och färgerna få betydelse och en framträdande roll i sitt måleri. Inspirationen hämtar han från naturen och genom möten och minnen av olika slag. Ingen styr vad Ivar målar. Det är viktigast att kunna uttrycka det han själv vill och tycker om.

 

Utställningen pågår till och med 15 november 2020.

Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

 

.

Upplands Väsby, 21-10-03

I söndags (3 oktober) fick Väsby konsthall ett celebert besök. Det var den indiske ambassadören Tanmaya Lil som hade kommit för att besöka konsthallen och ta sig en närmare titt på den indiske konstnären Babu KG:s utställning ”Trollsländans resa” som nu visas i Optimushallen på konsthallen. En annan utställare är Joze Strazar som visar måleri och skulpturer i brons i Primushallen.

Dorina Mocan, som är kurator för Babu KG:s konst, hälsade ambassadören välkommen till utställningen och guidade ambassadören runt. Att verk av Babu KG visas på Väsby konsthall är konstnären Dorina Mocans förtjänst. På plats från kommunen var Torsten Hemph (L), 1:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och kommunalrådet Margareta Hamark (L). Utställningen på Väsby konsthall har blivit mycket omtalad i Indien och filmen från invigningen har visats ofantligt många gånger i indisk media. Ambassadören Tanmaya Lil blev mycket imponerad av Babu KG:s konst och under sitt tal tackade han Dorina Mocan och Väsby konsthall för den fina utställningen och berömde samtidigt konsthallens fina lokal. Som ett minne från besöket i konsthallen och Upplands Väsby överlämnade Margareta Hamark (L) en miniatyr av vikingaskeppet ”Åfare” till ambassadören Tanmaya Lil.

Utställningen pågår till och med 10 oktober 2021.

Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

.