Gunnes gård invaderades av vikingar, Upplands Väsby, 19-09-09

Väderguden Njord, en av asagudarna, var inte på sitt bästa humör under helgen då det mestadels regnade under lördagen. Något bättre var hans humör under söndagen som bjöd på uppehållsväder med lite regn ibland. Under den gångna helgen (7-8 september) hölls den traditionella vikingamarknaden då vikingar och handelsmän från när och fjärran kom till Gunnes Gård för att visa upp och marknadsföra sitt hantverk. Besökarna kunde handla allt från vackra glaspärlor och läderarbeten till varma mössor.

Barn och vuxna fick bevittna ett vikingaslagsmål mellan två vikingaklaner där stöldgods var anledningen till det brutala slagsmålet. Naturligtvis hade kämparna en rustning som tålde de ibland hårda slagen. Som brukligt visades båten Tälja, en fullskalekopia av Viksbåten som är daterad till ca 1050 e.Kr. Viksbåten upptäcktes 1898 vid Vik i Söderbykarl, Uppland.

För barnen fanns allt möjligt att göra. Till exempel kunde man leka gamla vikingalekar som ”fånga svinet”, lyssna på sagor, måla egna sköldar, testa att skjuta med pil och båge med mera. I år är det 15-årsjubileum för den vikingatida marknaden, och Gunnes Gård firar samtidigt 30-årsjubileum. Efter en helg med vikingar och handelsmän var det inte så lätt att anpassa sig till vårt moderna 2000-tal.

Landskap och dinosaurielik skulptur på Väsby Konsthall, Upplands Väsby, 19-09-29

Lördagen (28 september) hade Väsby Konsthall vernissage av konstnärerna Henrik Olsson (måleri) och Ann-Charlott Fornhed (skulptur). Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, invigde utställningen och berättade om projektet ”Väsby Entré” med det planerade området runt Väsby station med inspiration av den framlidna irak-brittiska arkitekten Zaha Hadids arkitektoniska formspråk.

För Henrik Olsson har landskapet oftast en central roll i hans skapande. I hans landskapsmålningar är färgerna oftast starka och dominerande och väl tilltaget med färg som gör att målningarna får en känsla av relief. Henrik är väl representerad, bland annat i Mäntyharjus kommun, Finland, Emil Cedercreutz museum, Harjavalta, Finland och i Sundbybergs stad.

Ann-Charlott Fornhed arbetar tillsammans med Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, om projektet ”Väsby Entré”. Ann-Charlott har gjort en skulptur som hon kallar ” Piosaurus”. På konsthallen visar hon skisser och foton på hela arbetsprocessen.

Formen till ”Piosaurus” hade Ann-Charlotts sambo Michel Declercq klottrat ner på ett papper och hon renodlade den senare till det slutgiltiga utseendet. Det är en skulptur med en böljande form som påminner om en dinosaurie men också lite om symbolen för talet pi (3,14). Skulpturen är gjord av ljusgrå fiberbetong blandad med marmorkross, därav den ljusa vita färgen. Den väger inte mer än cirka ett ton eftersom skulpturens kärna består av frigolitplast. Detta är ett test som skall pågå under ett antal år framöver av hur väl fiberbetongen är lämpad som byggnadsmaterial till de broar som man planerar bygga över järnvägen.

Utställningen pågår till och med 20 oktober 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

En fin och uppskattad tradition när Väsbyhem bjöd till stort kalas., Upplands Väsby, 19-09-03

I lördags (31 augusti) bjöd Väsbyhem alla sina hyresgäster och väsbybor igen till en festdag vid Sigma centrum. Dagens stora dragplåster var Sean Banan. Som vanligt fanns det hoppborg för alla barn med spring i benen, klättervägg, popcorn, ponnyridning och möjlighet att bekanta sig med olika djur som fanns i små inhägnader. Dagen till ära var ämnet naturligtvis banan efter gästartisten Sean Banan. En levande banan bjöd alla som ville ha på banan.

Det var knökfullt långt innan Sean Banan skulle uppträda. När han äntligen kom var det full fart på scen under en timme. Sean Banans budskap till både föräldrar och barn var att alla skall vara ett föredöme. Barnen gör inte som man säger, de gör som man själv gör. Han nämnde de som har en så kallad diagnos. Sean Banan vill att ordet diagnos tas bort. Han menar att alla de barnen har en superkraft som de skall vara stolta över och att alla barn är unika och har olika förutsättningar. Han hotade med att om barnen inte gör som han säger kommer han att bajsa i deras brevlåda, så det gäller att sköta sig. Medan Sean Banan signerade kepsar och skrev autografer rappade Claudio på scenen.

Bollstanäsdagen, en fin tradition, Upplands Väsby, 19-09-02

Idag är Bollstanäs ett villasamhälle men Bollstanäs har anor som går långt tillbaka till en förhistorisk by, Grimsta. Det kunde besökarna få veta i en utställning där bland annat en del äldre foton visades i församlingshuset. Det är femte året som Bollstanäsdagen genomförs och olika lokala aktörer får presentera sig vid Grimstagården och Bollstanäs församlingshem. Arrangör är Bollstanäs Egnahemsförening och det har blivit en stor familjär mötesplats för alla, inte bara för bollstanäsborna.

Bland de som var representerade under dagen fanns Svenska kyrkan, Scoutkåren, egna företagare och Grimstagårdens bygdegårdsförening, sång och musik, Curves med flera. Och det var verkligen en dag för barnen. Det bjöds på de vanliga aktiviteterna som bör finnas med, scouternas hamburgare, ansiktsmålning, olika lekar, ponnyridning, gå på lina med mera. Kocken Magnus Johansson från Sveriges Mästerkock bjöd på soppa och pratade recept med besökarna.

För andra året i rad genomfördes Frestaloppet under Bollstanäsdagen. Ett hundratal personer hade anmält sig för att springa loppet. Start och mål var nere vid ängen intill Norrviken. Arrangör är Fresta församling, Svenska kyrkan. Två sträckor fanns att välja mellan, en kilometer för barnen och fem kilometer för de lite äldre. Alla intäkter denna dag går till Slovakien-projektet. Församlingen stödjer ett ungdomscenter som utför socialt och psykosocialt arbete för unga romer i utsatthet. Målet är att dessa unga ska tränas och stöttas till ett värdigt och självständigt liv i Slovakien, med möjlighet att försörja sig och skapa goda och hållbara relationer. Representanter från Fresta församling har besökt centret vid tre tillfällen.

Akvarellsalongen, Upplands Väsby, 20-09-19

 

Akvareller lyser upp höstmörkret

Under lördagen (19 september) hade Väsby Konsthall vernissage av den årliga jurybedömda Akvarellsalongen som flyttats till hösten på grund av Corona pandemin. Redan vid ingången meddelades vad som gäller under utställningstiden, principen ”en ut en in”. Ulla Lundström och Ingrid Bergquist höll räkningen. Konsthallen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att endast 50 personer samtidigt får vistas i lokalerna.

Intresset för att delta i årets Akvarellsalong var som vanligt stort. Totalt var det 144 konstnärer som lämnat in 400 verk. Av dessa antogs 117 konstnärer med totalt 164 verk. Väsby Konsthall godkänner inte inlämning digitalt utan det är fysiska verk som skall lämnas. På så sätt bedöms alla konstverk utifrån samma förutsättningar. Invigning och Stipendieutdelning skedde vid två tillfällen, det gjordes som brukligt av Anders Skarin, ordförande i Väsby Konsthalls Vänner, och samtidigt presenterades de två stipendiaterna Bert Linné (Gävle) och Moritz Kirchmeier (Enskedegård) som får vardera 5000 kronor. Akvarellstipendiet finansieras av Väsbyhem och Upplands Väsby kommun.

Årets jury bestod av Catharina Baur, konstnär, Boris Culjat, konstnär,

och Galina Davydtchenko, konstnär och medlem i KRO.

I Väsby Konsthalls konstfik var Eva-Mia Sjölin speciellt inbjuden att visa digital grafik. Eva-Mia arbetar fram sina alster i datorn där programmet Photoshop är hennes största och viktigaste verktyg. Därefter printar hon ut bilderna på en fotoskrivare.

Vårsalongen pågår till och med 18 oktober 2020.

Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

http://www.vasbykonsthall.com/

 

.

Fysingedagen Upplands Väsby, 20-09-13

Fysingedagen, en rundresa runt sjön Fysingen, har blivit en uppskattad tradition då bland annat slott, kyrkor, caféer och olika företag och gårdar besöks av intresserade.

I år kunde man göra ett besök hos Gamla apoteket, Hammarby kyrka, Ös-We Ring Gokartstadion, The Nut House, Skånela kyrka, Skånelaholms slott och Ströms Gård.

På Gamla Apoteket kunde man fika, beundra Lenas keramik och på gårdsplanen fanns bland annat allehanda marknadsstånd och ett mobilt musteri. På övervåningen ställde Siri Öryd ut akvareller. The Nut House hade som tidigare år bland annat servering och entusiastfordon att beundra. Jörgen Hammars ställde ut träskulpturer i Källaren.

Ströms Gård är välbesökt bland annat av ornitologer och flera olika fågelskådargrupper som träffas och studerar fågellivet runt Fysingen. Nu kunde besökarna även se vattenbufflar och Highland cattle. I Skånelaholms slott, ett slott från 1600-talet, bjöds det på guidade visningar där besökarna fick känning av historiens vingslag. Det var fri entré, men max tio personer per visning på grund av Corona pandemin. Vid Hammarby kyrka kunde besökarna släcka törsten med heligt vatten från Trefaldighetskällan (tidigare kallad Trefaldighetskällan i Klockåsen) som ligger alldeles bredvid Hammarby kyrka. Kyrkan var stängd på grund av annan aktivitet.

Fysingen är en sjö som ligger på gränsen mellan kommunerna Upplands Väsby och Sigtuna. Sjön är intressant av flera skäl, bland annat för gamla kulturlandskap och sitt rika fågelliv med ett 100-tal häckande arter. Fysingen är även rik på olika fiskarter. Har man tur, kan man vid inloppet till Fysingen få se bäver. Sjön har fin vattenkvalitet, och det finns flera badplatser. En av badplatserna ligger bakom Löwenströmska sjukhuset. Ön Stora Kyngan, en del av Ströms naturreservat, är fågelskyddsområde och där är förbjudet att gå i land mellan 15 april och 30 juni. Motorbåttrafik är inte tillåten i sjön. Vintertid är det många som söker sig till Fysingen för skridskoåkning.

Upplands Väsby, 21-09-05

Sakta men säkert avtar Coronapandemin och vi får umgås lite mer med varandra, men fortfarande ska vi visa hänsyn och hålla avstånd. Nu under söndagen (5 september) ville Väsbykören förgylla de äldres dag genom att i Upplands Väsby och Sollentuna besöka olika äldreboenden och bjuda på blandad körsång. Förra årets körsång blev mycket uppskattad och i år fick Brobacken och Hedvigsgården i Upplands Väsby och Rotsunda Strand i Sollentuna besök av kören med Mats Gålnander som körledare. Det var en vacker dag, de äldre kunde utan problem vistas ute i den sköna sensommarsolen under hela sångstunden. Man kunde se hur många njöt av sången och någon till och med sjöng med.

 

 

.

Upplands Väsby, 21-09-12

Fysingedagen, en rundresa runt sjön Fysingen, har blivit en uppskattad tradition då bland annat slott, kyrkor och caféer besöks av intresserade. Första gången evenemanget genomfördes var 2011 och då hette det Fysingen runt. Då utgick en gratisbuss från Väsby station varje timme till de olika platserna med aktiviteter.

Väderguden var inte på bästa humöret i år då det regnade stundtals. Man kunde besöka Gamla apoteket, Hammarby kyrka, Ös-We Ring Gokartstadion, The Nut House, Vikbanan, Skånela kyrka, Skånelaholms slott och Åholmens naturreservat vid sjön Fysingen. På Gamla Apoteket kunde man fika, beundra Lenas keramik och på gårdsplanen fanns bland annat allehanda marknadsstånd och ett mobilt musteri. I Skånelaholms slott, ett slott från 1600-talet, bjöds det på guidade visningar där besökarna fick känning av historiens vingslag. På Ös-We Ring Gokartstadion gick gokartbilarna på högvarv och de yngre kunde prova på motocross på Vikbanan.

Fysingen är en sjö som ligger på gränsen mellan kommunerna Upplands Väsby och Sigtuna. Sjön är intressant av flera skäl, bland annat för gamla kulturlandskap och sitt rika fågelliv med ett 100-tal häckande arter. Fysingen är även rik på olika fiskarter. Har man tur, kan man vid inloppet till Fysingen få se bäver.

 

.

Upplands Väsby, 21-09-18

Nu visar Väsby konsthall två spännande utställningar med två konstnärer, en från Indien och den andre från Slovenien. Talade gjorde som brukligt Anders Skarin (ordförande i Konsthallens Vänner). Anders kunde meddela att Väsby konsthall kommer att flytta då den nuvarande byggnaden skall renoveras. Vart är fortfarande hemligt. Kommunalrådet Margareta Hamark (L) talade om hur viktig konsten är och hon ser nu fram mot flera spännande utställningar.

 

I Optimushallen visas utställningen ”Trollsländans resa” med verk av den indiske konstnären Babu KG. Där kan besökaren se storslagna målningar och nyanserade teckningar i olika tekniker. Babu KG målar gärna människor i olika landskap. På grund av att han på nära håll sett följderna av klimatförändringarna vill han värna om naturen vilket återspeglas i många av hans verk. Att verk av Babu KG visas på Väsby konsthall är konstnären Dorina Mocans förtjänst. Dorina invigde utställningen och är även utställningens kurator. Hon berättade om att hon känt till och följt Babu och hans konst under några år. Dorina bestämde sig för att presentera Babu för Väsby konsthall och de var kloka nog att tacka ja. Särskilt inbjuden var Anita Shukla från indiska ambasaden. Stian Grimstad spelad indisk musik på sitar (ett indiskt musikinstrument).

 

I Primushallen visas skulpturer i brons och måleri av Joze Strazar. Joze född 1940, är verksam i Stockholm sedan 1965, men hans rötter är i Ljubliana, Slovenien. Han verkar inom olika områden i sitt konstnärskap. Måleri, grafik och skulptur i brons och marmor. Han kombinerar gärna sin egen personliga poetik (läran om diktkonsten) med olika kulturers rikedom som speglar hans konst. Jozes många teman är bland annat rörelse, historia och olika porträtt av djur. Han är representerad i många svenska kommuner, Svenska Läns Landsting och Kulturnämnder samt Vatikanen.

 

Utställningen pågår till och med 10 oktober 2021.

Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Tel: 08-590 948 50. info@vasbykonsthall.com

.