”Det dukade bordet”

Utställningen ”Till Bords” visas på Millesgården Museum.

Utställningen ”Till Bords” som nu visas på Millesgården Museum består av tio bord som Johanna Hellquist gjort tillsammans med olika konstnärer, kreatörer och konsthantverkare, bland andra Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri och Evelina Kroon, för att hylla det dukade bordets lust och lov. Utställningen är en lek och inget är på allvar. Det enda Hanna vill är att besökarna skall tycka det är vackert.

”Oviktiga saker kan betyda allt” skrev Hanna Hellquist i en krönika 2022. Hon syftade på magin som bordsdukningen kan medföra. Hanna Hellquist är besatt av att duka vackert och att skapa ”bord”.  Några veckor senar skrev hon att det blir en bok och även en utställning. Man möts av ett långbord där varje kuvert har en monitor och ett par hörlurar. Besökaren kan då ta del av samtalen under ”onsdagsmiddagen” hemma hos Hanna dit hon bjudit in ett antal gäster, bland andra mamma Lisbet Hellquist, Elisabeth Tarras-Wahlberg, Onita Wass, Zeina Mourtada, isidor Olsbjörk.

Middagsbordets måltid har genom mänsklighetens historia varit en samlingspunkt. Måltiden har sedan antiken varit ett motiv i konsten som stilleben ”nature morte” där en komposition av blommor, frukter, fjärilar, vindruvsklasar med mera kan uttrycka rikedom och även fattigdom.

Forskningen visar att det psykiska välmåendet främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro.

Utställningen pågår till och med 28 maj 2023.
Millesgården Museum, Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö

https://www.millesgarden.se

Utställningen ”Det dukade bordet” med Hanna Hellquist. Hanna Hellquist.
En besökare lyssnar till middagsgästernas samtal.
”Momento Mori”.
Detalj ”Momento Mori”.
Vid det långa bordet är det dukat för samtal. Varje kuvert har en monitor med hörlurar. Besökarna kan delta i samtalen då ”Onsdagsmiddagsgästerna” samlades.

Utställningen ”Det dukade bordet” med Hanna Hellquist.
Marie-Louise Ekmans handmålade tallrikar med 1970-talsmotiv producerade av Gustavsbergs porslinsfabrik.
En av de 32 handmålade tallrikarna på väggen av Marie-Louise Ekman.
Hanna Hellquist eget dukade bord ”Medelhavet” med bland annat tallrikar och fat hon införskaffat på second hand. I mitten : Carl Milles ”Venus på snäcka” (1917).
Detalj ”Medelhavet”.
Vid det långa bordet är det dukat för samtal. Varje kuvert har en monitor med hörlurar. Besökarna kan delta i samtalen då ”Onsdagsmiddagsgästerna” samlades.
Hanna Hellquist berättar bland annat om konst och sin uppväxt.
Carl Milles fantasifulla figurer ute i skulpturparken.
Alla märken som besökarna sätter upp utanför Millesgården efter sitt besök vittnar om ett stort besökarantal.